Korpás fejbőr kezelése

Mi a korpa, mitől korpás a haj? A fejbőr felső rétege, akárcsak a testünk bármely más bőrfelületének felső hámrétege folyamatosan kopik és új sejtek termelődnek. A felső elhalt réteg elszarusodik, leválik a fejbőrről. 

A korpásodás akkor jelentkezik ha ez az elszarusodás felgyorsul, a sejtek nagyobb egységekben, látható “korpában” válnak le a fejbőrről.egszűnik.

Mi a korpa, mitől korpás a haj?

A fejbőr felső rétege, akárcsak a testünk bármely más bőrfelületének felső hámrétege folyamatosan kopik és új sejtek termelődnek. A felső elhalt réteg elszarusodik, leválik a fejbőrről. A korpásodás akkor jelentkezik ha ez az elszarusodás felgyorsul, a sejtek nagyobb egységekben, látható “korpában” válnak le a fejbőrről.

A korpásodást kiválthatja bőrszárasság vagy egyszerű fejbőr megfázás. A fejbőr megfázás inkább férfiaknál jellemzők, mivel nagy részük nem szokott hajmosás után hajat szárítani.

A korpásodás másik oka lehet, ha a fejbőr egyensúlya felborul, a benne található természetes módon jelenlévő mikroorganizmusok elszaporodnak. Ezen mikroorganizmusok között jelen van egy gombafajta, mely ha túlzottan aktív, akkor felgyorsítja a fejbőr működését, irritálja az idegvégződéseket a fejbőr alaprétegében. Ennek az az eredménye, hogy ezek a sejtek elkezdenek sokkal gyorsabban osztódni. A sejtek természetes megújulási folyamata felborul: húsz napról tíz napra gyorsul fel. Ennek következtében a sejtek úgy érkeznek a fejbőrre, hogy nincs idejük átalakulni és megtartanak egy úgynevezett fantommagot. A fejbőrön egymásra rakódnak, vastag szaruréteget képeznek.

A sejtközi kötőanyag néhány helyen felbomlik és több milliméteres sejthalmazokat szabadít fel: ezek a korpák. A korpák a fejbőr felszínén találhatók, beszorulnak a hajszálak közé. Ha a fejbőr nem zsíros, akkor a korpák egy idő után a vállra hullnak, ha pedig a fejbőr zsíros, a korpák a fejbőrre ragadnak.

Hogyan szüntessük meg a korpásodást?

Ahhoz, hogy személyre szabott megoldást biztosítsunk más és más kezelést kell alkalmazni a száraz és a zsíros fejbőr esetén. A különböző korpásodás elleni készítményekkel gátolhatjuk a gombák szaporodását, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

A korpás fejbőrnek olyan samponra van szüksége, ami kíméletesen távolítja el a korpát, tisztítja és nyugtatja a fejbőrt. Csökkenti a fejbőr irritációt. A korpás fejbőrre általam használt és javasolt termék a L’Oreal Norma Control sampon. A korpásodás elleni samponok, tonikok speciális összetétele megakadályozza a korpaképződésért felelős mikroorganizmusok működését, így a fejbőr sejtjeinek megújulása ismét visszaáll az egyensúly állapotba. Az ilyen samponok első néhány használata után, épp a megtisztítás miatt fokozott korpásodásra számítsunk. Ettől ne ijedjünk meg, hiszen az elhalt sejtek eltávolítása után ez végleg megszűnik.

Jelentkezz be kezelésre

Ha szeretnél te is elmélyedni a témában keresd a Fodor Szalon csapatát, mi segítünk álmaid megvalósításában!